Kérdésed van? +36 20 9 324 409

A DBands használat értelmezése a koordinációs képességek fejlesztésében, az életkor szempontjából

Szerző: Garami Zsolt

A napokban érkezett egy kérdés hozzám, mely kétségeket vetett fel a kérdezőben a DBands használatát illetően bizonyos koordinációs gyakorlatok esetén, 12-13 éves játékosoknál történt alkalmazáskor. Úgy fogalmazott, hogy ő úgy látta ez egyik csatornán, képi anyagon, hogy a gyerekek egy része még az eszköz nélkül sem tudja szabályosan végrehajtani a gyakorlatot, akkor normális dolognak tartom-e, hogy azt, hogy DBands-et használnak, hiszen az ellenállással végzett gyakorlatok progressziónak tekinthetőek, ami ellent mond a fokozatosság elvének, vagyis az egyik edzéselméleti alaptézisének. A kérdésre válaszoltam, amit teljes mértékben elfogadott, de a téma megragadott, ezért szélesebben kifejtve érdemesnek találtam, hogy minden végzett, vagy leendő DBands Trainer még világosabban lásson a témában.

Szóval, akkor vágjunk bele! Az első, ami sarkalatos pont, hogy a gyakorlatot kollégánk nem látta DBands használata nélkül, tehát nem volt viszonyítási alapja. De, ne szaladjunk ennyire előre! Hol is van az életkori határ a DBands használatot illetően?

Ez a kérdés minden képzésen elhangzik, még mielőtt az elméleti blokkban ennél a témánál tartanánk, tehát látható, -hozzáteszem jogosan –, hogy mennyire fontos kérdésre kell választ adnunk.

Nagyon egyszerűen határozzuk meg a DBands használatának lehetőségét:

  • Antropológiai markerek alapján
  • Pszichés tényezők alapján 

E két témát itt most nem bontom ki, ez egy korábbi blog bejegyzésemben már megtörtént, (A DBands, az életkor és a motorikus kontroll szempontjából címmel) ezért csak a lényeget emelem ki: nem lehet életkorhoz kötni, mint ahogy az ellenállásos edzések pontos életkori meghatározását sem. A napokban olvastam az ellenállásos edzésekkel kapcsolatban egy bejegyzést melynek fókuszában az életkori meghatározás állt, mellyel teljesen egyet értek és úgy gondolom mindenkinek nagy segítséget nyújt. Az írás sok megosztást elért a fb-on, szerzője Pozsonyi Zsolt kollégám, TRX Master Trainer, akivel 5 éven át volt szerencsém együtt dolgozni és akit úgy gondolom külön nem kell bemutatnom a funkcionális edzések követőinek.  Az írásából kiemelve egy részletet ehhez a kérdéshez közelebb jutunk: 

„Ha a gyerek alkalmas arra, hogy bármilyen sportot űzzön, akkor alkalmas arra is, hogy erőfejlesztő gyakorlatokat végezzen!

Nincsen ajánlott minimum korhatár, hogy mikor kezdhet a gyerek ellenállásos edzést végezni, ha mentálisan és emocionálisan készen áll arra, hogy az edző instrukcióit betartsa és készen áll az edzés stressz befogadására, akkor végezhet erőfejlesztő gyakorlatokat is. (Vladimir M. Zatsiorsky - Willieam J. Kraemer - Science and Practice of Strength Training)

Természetesen nem hipertrófiás célú erőfejlesztésről beszélünk ebben a korban (a hormonális rendszer nem is támogatja), hanem a gyakorlatok helyes technikájának elsajátításáról, az idegrendszer edzéséről! Ezért kritikus, hogy ebben a korban kezdjük el az erőfejlesztő gyakorlatok technikáját tanítani, mert sokkal gyorsabban tanulják meg azokat, mint a nemi érés után, amikor a testük a hormonális folyamatokat támogatja jobban. A többízületes gyakorlatokat ebben a korban lehet jól:) és rosszúl is elsajátítani:( „

Amint látható, Zsolt forrás megjelölése nagyon komoly szaktekintélyeket említ, érdemes munkásságaiknak utána nézni, akár a YouTube- on, de a Google-al is sikerrel jártok.

Nos ezek után térnék ki a kollégámnak adott válaszra. 

Képzésen elmondjuk: A DBands egyrészt erőfejlesztő hatású (aminek rengeteg következménye van) másrészt kiváló eszköz akár már prepubertás korban (ha a gyermek antropológiai és pszichés adottságai lehetővé teszik) a különböző technikák elsajátításának gyors és memorizálható – a pubertás kor után gyorsan visszarendeződő – fejlesztéséhez.

A koordinációs gyakorlatok DBands-el történő alkalmazása erre kiválóan alkalmas, pontosabban a technika helyes tanítása szempontjából. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy itt a koordináció egyik fontos összetevőjéről beszélünk, és nem a teljes mozgásmintáról. Pontosan mire is gondolok?

Az egyensúlyi helyzetek helyes felvétele, a dinamikus stabilizációs folyamatok, azaz maga az egyensúlyozás képességének alap dominanciájáról a koordinációs képesség összességében játszott szerepét tekintve. Persze ennek fejlődése kihat pl. a kar-láb együttműködésének helyes szabályzására is, hiszen egy idő után kevesebb figyelmet követel maga a stabilizáció.

Az aszimmetrikus pozíciókban a csípőizmok és a láb izomzata kicsit másképp dolgozik, mint kétlábas helyzetekben. A Gluteus medius, a közelítők és a négyszögű ágyékizom neutrális helyzetet próbál teremteni a medencének, azaz mintegy stabilizátor szerepet vesznek fel. Ebben az esetben – tehát egylábas pozícióban (ami ugye a koordináció fejlesztésben nélkülözhetetlen és amúgy is a sportágak legtöbbjének jellemzője) a bekapcsolt motoros egységek száma növekszik. A DBands ellenállásának legyőzésével a motoros egységek száma nem csak növekszik, hanem ezen felül megsokszoródik, azaz a stabilizáció folyamat dominánsabbá válik. Mivel a pszicho motorikus vezérlés az idegrendszerre kedvező hatással van a későbbiekben, -  eszköz nélküli alkalmazásoknál (egyszerűbben: az idegrendszer a felvett pozíciókban nem felejti el, hogy előzőleg több motoros egységet kellett bekapcsolnia,) -  így eszköz használat nélkül is erre fog törekedni. Hozzá kell tenni, hogy természetesen nem fog tudni olyan számú motoros egységet bekapcsolni, mint ellenállással, de a folyamatos használat során egyre többre lesz képes.

A DBands tehát ebben az esetben nem erőfejlesztő eszköznek minősül, a fiataloknál alkalmazott gyengébb ellenállás pont annyira alkalmas, hogy a technikát javítsa, mert relatíve könnyen legyőzhető, de a folyamat az pszichomotorikumban lezajlik.

Nagyon sok pozitív visszajelzést kapok UP edzőktől, hogy „fénysebességgel” fejlődnek a korosztályok egyensúlyozási-koordinációs képességei, az előző, DBands-et nem használó korosztályokhoz képest. Ez pedig minden sportágban rendkívüli távlatokat nyit meg, akár az irányváltoztatások dinamikájában, de még a test-test elleni küzdelemben is különleges értelmet nyer. 

Erről Schmidt Ádám bejegyzésében bővebben olvashattok, (SCHMIDT ÁDÁM gondolatai a DBands Youth program elvégzése után címmel) aki közel kétéves tapasztalatait osztja meg veletek UP játékosok DBands használatával kapcsolatban. Nagyszerű összefoglalás, csak javasolni tudom elolvasását.

Köszönöm a figyelmet,
Garami Zsolt
Erőnléti edző 
DBands Master Trainer

Forrás részlet: 
Pozsonyi Zsolt
TRX Master Trainer (fb. bejegyzés)

Divíziók hírei

Keresés