Kérdésed van? +36 20 9 324 409

A DBands szerepe az irányváltoztatásokban

Szerző: Garami Zsolt

Több szó esett már a DBands dinamikus stabilizációs szerepéről.

Az egyik legfontosabb hatását az irányváltoztatások esetében szükséges kiemelni, mely minden olyan sportágban meghatározó, amikor hirtelen, gyors mozgások irányát szükséges a lehető leggyorsabban teljesen más irányba módosítani.

Gondoljunk csak a védőktől való elmozgásról, a különböző - akár labdás, vagy labda nélküli cselek végrehajtására, üres területek bemozgására, vagy sok esetben a már megkezdett mozdulat szükségességének megváltoztatására, Pl., ha egy megpattanó labda kényszeríti a játékost, hogy módosítson megkezdett mozgásirányán.

Ez minden labdajátékban igaz, a labdajátékok mozgástartamai szakadatlan irányváltoztatásokból állnak.

Oldalirányú irányváltoztatás során kénytelenek vagyunk az egyik lábra fokozott erőt közölni, azzal fékezni és abból indítani az új irányt. Ebben az esetben óriási erőt kell közölni a kitámasztó lábra, sebességtől függően akár egyensúlyvesztés is előfordulhat, ami egyrészt a mozgásirány változtatásának hatékonyságát csökkenti, másrészt a térdet érő rendkívüli erőhatás sérülésveszélyekkel járhat, ha az irányváltoztatás során a térd nem marad kellőképpen stabil.

A térd stabilizációját, a kitámasztó láb erejét fokozatosan felépíthetjük a DBands alkalmazásával.

A felcsatolt ellenállás ugyanis ezekben a szituációkban, bekapcsolja mindazokat a stabilizátorokat,- beleértve a core mély rétegeit – melyekkel plusz aktivizációt biztosít ezeken a területeken. Oldalirányú mozgások esetén – márpedig az irányváltoztatásokra dominánsan ez jellemző – a stabilizációt tekintve, a gluteus mediusnak kell a legnagyobb erőt magára vállania, az izomláncok kapcsolatával belevonva a core mély rétegeit. A kiváltott aktivitás hat a multifiduszokra, melyek a csavaró hatások ellen dolgoznak, így stabilan ellenállnak a torziós erőknek.

Fontos, hogy az oldalirányú erőhatások legyőzésére parciálisan is alkalmazzunk gyakorlatokat.

Erre kiválóan alkalmasak az egy lábra és az oldal irányba történő zuhanások, Dbands alkalmazásával,

A megfeszített rugalmas ellenállás ugyanis plusz motorikus egységeket kapcsol be, mellyel a stabilizációt fokozzuk, a térd helyes biomechanikai pozícióját megtarthatjuk, ezzel a kitámasztó lábat ért óriási erőhatás - a nagyszámú motorikus egységek bevonásával, nagy hatékonysággal győzhető le. Ha nincsen megfelelő fékezés, nincs hatékony megindulás.

A fékező erő tehát nagyon fontos, melyet a DBands használat rendkívüli módon fejleszt, az idegrendszer folyamatosan jegyzi annak hatását, így jótékony lesz az eszköz nélküli irányváltoztatásokra is, hiszen pont, az abban részvevő izmokat fejleszti és azok izom-idegrendszeri kapcsolatát kapcsolja fénysebességre.

A fokozatosság elvét itt is be kell tartanunk: kezdjük zuhanásból érkezésre, egy lábra, majd folytassuk, azokból a másik lábra átugrással, később egy lábról, egy lábra, majd a tempót fokozva, a minőséget megtartva haladjunk, amíg el nem érünk a speciális irányváltoztató mozgásokig.

Pár hét Dbands használat után szembetűnő lesz az irányváltoztatások dinamikája, pontossága.

Felhívom arra a figyelmet, hogy minden gluteus mediust fokozottan igénybe vevő gyakorlatok során, elengedhetetlen a horpaszok nyújtása, mivel a farizmok erős igénybevételének alkalmával a horpaszok és a közelítők is rövidülnek, melyek kellő nyújtása nélkül sérülési potenciált jelenthetnek.

Összességében megállapítható, hogy egy jól felépített, irányváltoztatásokat célzó edzés során a Dbands rendkívül hatékonyan fejleszti a kitámasztó láb stabilitását, ezzel együtt magát az irányváltoztatás hatékonyságát.

Garami Zsolt
Erőnléti edző
DBands Master Trainer

Divíziók hírei

Keresés