Kérdésed van? +36 20 9 324 409

A kinesiotape jótékony hatása sportsérüléseknél

Szerző: Péterfia Kata, gyógytornász

Az utóbbi években egyre többször egyre több sportolónál láthatunk a bőrükre ragasztott színes tapaszt, kinesiotapet (elasztikus tape). Divat vagy valóban jótékony hatású terápiás eszköz?

A kinesiotapet Kenso Kase japán kiropraktőr és kineziológus fejlesztette ki az 1970-80-as években. Nem elasztikus ragasztókötést már korábban is alkalmaztak az ízületek ellátásában. Kase felismerte a nem elasztikus tape hátrányait (nagyon megterheli a bőrt, korlátozza a keringést, és a metabolizmust, stb.), s olyan tapasz kifejlesztésén dolgozott, mely jelentős hasonlóságot mutat a bőrrel, s nem terheli meg azt. Kase módszere az alkalmazott kineziológia elvein alapszik, innen kapta a nevét, kinesio tape. Rájött, hogy ha egy rugalmas tapaszt ragaszt a bőrre, akkor azzal hatással van az alatta elhelyezkedő szövetekre is. Az elmúlt évtizedek során kutatások egész sorozatát végezték annak felderítésére, milyen hatással is lehet szöveteinkre a kinesiotape. Többek között a tapasz megemeli a bőrt, ezáltal ingerli a mechanoreceptorokat, valamint teret képez. Ahol teret képez, ott csökken a nyomás, javul a keringés, ezáltal csökken a fájdalom.

Sérülés során a szövetek a sérüléstől függően különböző mértékben és formában, de károsodnak. A szöveti regeneráció időt igényel, de az optimális feltételek megteremtése meggyorsíthatja a folyamatot. Ebben nagy segítség lehet a kinesiotape, mely képes tehermentesíteni, vagy éppen megtámogatni a sérült struktúrát, attól függően, hogy mire van szükség. Fontos, hogy sérülés esetén minél hamarabb forduljunk szakemberhez, hogy a regeneráció idejét meggyorsíthassuk.

A tape hatásai az alábbiak lehetnek:

  • ízületi és izomfájdalom csökkentése
  • duzzanatcsökkentés (folyadékáramlás segítése)
  • feszes, tónusos, rövidült izmok lazítása
  • gyengült, renyhe izmok aktiválása
  • szalagok, ínak rugalmas megtámasztása
  • fájdalommentes mozgástartomány növelése
  • neurogén tünetek javítás (pl. perifériás idegfájdalom)
  • új hegek gyógyulásának támogatása
  • régebbi részlegesen letapadt hegek mobilitásának javítása

Azt azonban tegyük hozzá, hogy a kinesiotape nem csodaszer. Sérülés esetén minden esetben forduljunk szakemberhez, aki meg tudja állapítani a sérülés mértékét, s hogy milyen kezelésre van szükség.

Bár a kinesiotape önálló kezelésként is segítséget jelenthet, igazán fizioterápiával és vagy fizikoterápiával kombinálva fejti ki leginkább jótékony hatását (manuálterápia, akupresszúra, masszázs, mágnesterápia, triggerpont terápia, stb.)

Napjainkban rengeteg videó található az interneten arról, hogyan lehet különböző sérüléseket tapelni. Ahhoz, hogy a ragasztás valóban szakszerű és jótékony hatású legyen, vegyük igénybe szakember segítségét. Ő tudja, hogy milyen irányba és milyen technikával lehet a legoptimálisabb hatást elérni a gyors regeneráció érdekében.

A tapek természetes pamut alapanyagú latex nélküli anyagból készülnek. Lég- és vízáteresztők (légzők), ugyanakkor vízállók (a jobb minőségűek). A ragasztóanyaguk polyacrylatból készül, amit a bőr jól tolerál. Ezzel együtt előfordulhat, hogy a bőr kipirosodik, viszket. Ebben az esetben a tapet azonnal el kell távolítani.

Tape termékeink ide kattintva megvásárolhatók.

Divíziók hírei

Keresés